Atrium gives depth and vastness to Saigon house

By Long Nguyen   November 8, 2019 | 09:16 pm GMT+7

A 3-storied house in Saigon with a perforated brick facade is wrapped around a triple-level atrium.

Designed by Khuon Studio, House for a Daughter in HCMC contains 2 zones, one for a family who usually visits the house and another for their daughter.

Designed by Khuon Studio, the "House for a Daughter" has two zones, one for a family who usually visits the house and another for their daughter. Photo by Dezeen/Hiroyuki Oki.

The west-facing wall hits a lot in sunshine. The designers choose to use air-bricks to supply shading and ventilation for the house.

The west-facing wall gets a lot of sunshine. The designers chose to use air-bricks to supply shade and ventilation. Photo by Dezeen/Hiroyuki Oki.

From the outside, the building looks incoherent. However, inside volumes with rounded edges were designed  within an atrium. Some corners of the house are rounded to carve out voids that blur the boundary between the atria and enhance the juxtaposition between the two floating architectural masses, according to the designers.

From the outside, the building looks somewhat incoherent. However, its inside volumes with rounded edges were created within an atrium. "Some corners of the house are rounded to carve out voids that blur the boundary between the atria and enhance the juxtaposition between the two floating architectural masses," the designers said. Photo by Dezeen/Hiroyuki Oki.

A side of the house features its interior and a terrace on the 2nd floor.

A view of one of the house’s two zones. Photo by Dezeen/Hiroyuki Oki.

The shared area in the atrium works as a kitchen and dining area.

The shared area in the atrium works as a kitchen and dining area for family members. Photo by Dezeen/Hiroyuki Oki.

The rooms are linked with each other by wooden bridges. The owner uses a lot of trees and plants to fill the space with green. The atrium floods the interior with sunlight, which also enters the rooms through the large windows.

The rooms are linked by wooden staircases. The owner has used trees and plants to green the house’s interiors. The atrium floods the interior with sunlight, which also enters the rooms through the large windows. Photo by Dezeen/Hiroyuki Oki.

The bedroom is filled with sunlight through the brick facade.

The bedroom gets sunlight filtered through the brick facade. Photo by Dezeen/Hiroyuki Oki.

 
 
go to top