A Saigon house that loves louvers

By Minh Trang   May 4, 2020 | 10:06 am GMT+7
A Saigon house stands out from the crowd with a system of louvers that lends its façade unusual utility and beauty.
Located on a 59-meter-square plot in Ho Chi Minh City, Vy Anh house is home of an urbanite who wants to create a unique living space with trees and security.

Located on a 59-meter-square plot in Ho Chi Minh City, the Vy Anh House is home to an urbanite looking to create a unique living space that has a lot of natural light and greenery.

As home owners want to create an peaceful space to enjoy in the urban life, the louver system covers the facade, except for an emergency exit door.

The most notable aspect of the house is that in a relatively narrow space, a system of louvers and irregular brick placements arches down gracefully, setting it apart from all other houses on the street.

The air bricks are on the louver system are made of aluminum and arranged irregularly patterns. It facilitates ventilation and gives the house an unique look.

The air bricks on the louver system are made of aluminum and arranged in irregular patterns that facilitates ventilation and lets light in without the heat.

The facade also acts as a trellis and will gradually be covered with vines, becoming a green curtain covering the house.

The façade also acts as a trellis that will gradually be covered with vines clothing the house with a naturally green curtain.

The facade creates a unique light effect at night.

The unique façade also creates a matching lighting effect at night.

Not as harsh as its armour facade, the house offers a green space with trees and plants.

Inside, an atrium continues the good work of the façade, using natural light for indoor greenery, comprising a variety of trees and plants.

Kitchen and restroom on the ground floor.

The kitchen and restroom on the ground floor.

The bedroom is deep inside with a view to the atrium.

The bedroom is deep inside with a view of the atrium.

The atrium is filled with sunlight and greenery, becoming an inner oasis in the tube house.

The atrium allows the house to be filled with sunlight, creating an "inner oasis" in the tubular house.

The house is tapered upward to reduce the area of the upper floors because home owners have little demand for living space on top.

The house is tapered upwards, reducing the area on upper floors because its inhabitants do not need much living space on top. 

The curved facade allows natural light to penetrate the deep and long tube house, helping plants to grow.

The curved façade allows natural light to penetrate the deep and long tubular house, helping plants to flourish inside. 

The inner oasis can be seen from every room inside the house.

The "inner oasis" is visible from every room in the house.

Bathroom on the second floor with an large window, helping residents to relax while taking a bath.

A bathroom on the second floor has a large window that adds to the luxury of a relaxing bath. 

Blueprint of the house.

The house’s blueprint.

Section blueprint.

Section blueprint.

Photos by Thiet Vu.

 
 
go to top