VnExpress International
The most read Vietnamese newspaper
Contact us |
Follow us on            instagram

Skylight provides tube house ample natural light

By Trang Vy   November 8, 2022 | 04:49 am PT
A house in central Da Nang City uses a system of concrete louvers to limit heat radiation and create sun streaks to boost aesthetics instead of the traditional skylight design.
Skylight provides tube house ample natural light

A couple and their two children live in this Da Nang tube house, which was built on a 5x20 meters plot of land.

The house enjoys a comfortable temperature because of its southeasterly position. However, the tube house's limited width makes it tough to make use of natural lighting and ventilation.

Skylight provides tube house ample natural light

The house has a sloping roof structure, typical of homes built in the Hoi An ancient style. This innovative roof design shields the house from the sun and rain, even in the heaviest downpours common in the central region, while allowing in plenty of natural light and fresh air.

Skylight provides tube house ample natural light

The primary aesthetic is rustic, with an emphasis on clean, simple lines and modern furnishings. The gray stone polished concrete floor and simple wood interiors contribute to the minimalist vibe.

Skylight provides tube house ample natural light

The goal of the home's design is to foster family unity while giving each member their own space. As a result of the client's wishes, the architect removed the communal living room and relocated the focal point to the dining room.

To emphasize the cohesiveness of the home as a whole, the dining room is located right in the middle, directly below the atrium. The atrium controls the temperature and lighting of the entire structure.

Skylight provides tube house ample natural light

The peach tree symbolizes the daily of growth, maturity and development of family members. It also conveys the message that nurturing a tree is like raising a happy family.

Skylight provides tube house ample natural light

The architect opted not to utilize a conventional skylight, but rather to install a prefabricated concrete bar structure under the glass roof. The goal is to get light in narrow beams, which will help reduce hot air.

With this layout, residents may eat lunch or dinner at midday without being bothered by the sun's glare, but still get enough natural light.

Skylight provides tube house ample natural light

Thanks to the skylight above, the indoor plants still have enough light to grow.

Skylight provides tube house ample natural light

Most items designed in a rustic style will use earthy tones like brown wood. Consequently, the lack of bright colors and elaborate decor in the bedroom allows the owner to relax in true comfort.

Skylight provides tube house ample natural light

The attic floor is the master bedroom for their children.

In addition to comfort, this bedroom is also designed to inspire and provide a variety of fun and creative activities for kids.

Skylight provides tube house ample natural light

It took over five months to build the house at a cost of VND3.5 billion (over $140,700).

 
Enjoy unlimited articles and premium content with only $1.99 Subscribe now
 
go to top