VnExpress International
The most read Vietnamese newspaper
Get Newsletter| Contact us |
Follow us on       

Revolving wooden doors give HCMC home natural ventilation

By Minh Trang   March 12, 2022 | 08:33 pm PT
Eight revolving doors give a house in HCMC's Binh Tan District an illusion of breathing and changing.
Located in a developing urban area in Binh Tan district (HCMC), the house named H House is designed to address the negative impacts of the living environment such as smoke, noise, traffic and family owner closer to nature.

Situated in a developing urban area in Binh Tan District, H House is meant to mitigate factors such as noise, dust and the changing weather.

The owners are a young couple, active in the field of creativity, love nature and old values, so the project is inspired by traditional central house architecture.

The owners are a young couple working in the creative field who are passionate about nature and traditional values. The design takes inspiration from traditional houses in central Vietnam.

The buildings façade impresses with a different appearance from the surrounding houses with eight revolving doors.

The building's facade has a revolving door system consisting of eight wooden shutters.

The wooden door system, which opens and closes flexibly, makes the house like breathing and moving. It also regulates microclimate and environmental factors such as noise, dust, sun and rain, and enhances green areas.

The doors create an illusion of the house breathing and changing.

Behind the facade are layers of space arranged in the order of courtyard, main living area, skylight, sub-living area, skylight.

Behind the facade are layers of space arranged in the order of the main area then skylight and supporting area then skylight.

The courtyard plays a transitional role, adding an extra layer of protection to the living area while the skylight brings light deep below.

The courtyard plays a transitional role, adding an extra layer to the living area while the skylight brings in natural light.

The space is arranged as a small journey for occupants to experience the house.

The interior space is a continuation of the outside area.

Family members move and feel the change of natural light moving from outside to inside, top to bottom according to each time of day. They also easily see trees everywhere.

Occupants can feel the constantly changing weather and light conditions outside as the day goes on.

The end of the journey is a large yard for planting trees, clean vegetables and relaxing.

The journey ends with a big garden meant for growing trees, vegetables and relaxation.

Besides light and trees, the building also creates many emotions for residents through the use of color. For example, the worship area is dark red and the stairs area is soft blue.

Besides natural light and green space, the design team also used various colors to create different moods for the occupants.
For example, the worship area has dark and red colors while the stairs and hallway are soft green.

In terms of materials, the house mainly uses wood, grinding stone, baked tile combined with iron and concrete; It is both traditional and modern.

The house mainly uses wood, grinding stone and baked tiles combined with iron and concrete for both a traditional and modern ambiance.

The interior shape is also reminiscent of the old houses as desired by the owner. Construction to be completed in 2021.

The interior shape is also reminiscent of old traditional houses. The house was completed in 2021.

Photos: Quang Tran

 
Enjoy unlimited articles and premium content with only $1.99 Subscribe now
 
go to top