US weblog fetes ‘House of Light and Wind’ in northern Vietnam

By Thai Binh   March 22, 2019 | 03:57 pm GMT+7

A Phu Tho residence that saves energy with natural ventilation and heat insulation has won kudos from ArchDaily.

The U.S.-based architecture weblog has named it the 'House of Light and Wind" for a design that uses skylights and natural ventilation to effect significant energy savings.

Ngôi nhà Việt Trì hứng nắng xuyên suốt 40 mét

Built on a 550 square meter plot in Phu Tho Province’s Viet Tri City near the Red River, this villa has a total floor area of 650 square meters.

Ngôi nhà Việt Trì hứng nắng xuyên suốt 40 mét

With two large skylights in the middle of the house, homeowners do not need to turn on any light during the day and always get cool air during summer season.

Since three sides of the house would be subjected to thermal effects, ArchDaily has dubbed it the "House of Light and Wind" for perfectly answering the needs of heat insulation, natural ventilation and energy savings.

Ngôi nhà Việt Trì hứng nắng xuyên suốt 40 mét

In addition to the two skylights, the villa also has a garden in the front, rear and two sides, so the residents can see greenery in every direction.

Ngôi nhà Việt Trì hứng nắng xuyên suốt 40 mét

Stone walls in the living room and dining room are not only an effective insulation solution, but also gives the house a comforting solidity.

House in northern Vietnam earns House of light and wind title by ArchDaily - 4

Architects at Ray Architecture designed vertical and horizontal routes running along the house.

The ground floor has a living room, followed by the first skylight, the kitchen, the interconnecting dining room and the second skylight in the garage.

Ngôi nhà Việt Trì hứng nắng xuyên suốt 40 mét

The stairs from the first floor to the second floor and from the second floor to the third floor are located in two different positions, breaking the monotony and making people feel they are walking around the place, rather than climbing two flights of steps.

Ngôi nhà Việt Trì hứng nắng xuyên suốt 40 mét

The house has three stories. The upper floor is wider than the lower floor, creating shade for the lower floor and having enough space for the light to disperse and not be too bright inside the room.

Ngôi nhà Việt Trì hứng nắng xuyên suốt 40 mét

The wooden louver creates a shelter for glass doors from direct sunlight while ensuring privacy by limiting visibility from outside roads and nearby houses.

Ngôi nhà Việt Trì hứng nắng xuyên suốt 40 mét

The house has glass folding doors that can be opened when needed and help connect functional volumes to the skylight.

Ngôi nhà Việt Trì hứng nắng xuyên suốt 40 mét

Most of the roof area is designed to grow clean vegetables. The roof collects rainwater in a pond and uses it to irrigate the garden.

Photos by Hoang Le

 
 
go to top