Saigon tube house wears bamboo facade

By Minh Trang   December 24, 2020 | 11:00 am GMT+7
A tube house in Saigon's District 3 has a bamboo facade to remind its owner of her childhood in the countryside and maintain a connection with nature.
Located in a noisy neighborhood in downtown Saigon, the 48-sq-meter house has only one side facing the exterior, which is toward to West. The homeowner is a woman who wants to have an airy space with a lot of greenery to relax.

Located in a noisy neighborhood in downtown Saigon, the 48-sq.meter house faces west. The owner wanted the house to be airy and have a lot of greenery.

Apart from iron and glass, the house uses bamboo, which is a natural, environmentally friendly, and economical material. The bamboo facade is similar to the rattan walls in traditional Vietnamese houses in the countryside.

The house uses a lot of bamboo, a natural, environment-friendly and economical material. The bamboo facade is similar to the rattan walls in traditional houses in the countryside.

The bamboo facade protects the house from the West sunlight and creates lighting effects.

The bamboo facade protects the house from the afternoon sun.

Partition walls are omitted and replaced with greenery and voids. There are three large voids: a front and a back gardens, spanning all three floors, separating the streets and the house; a central light well, across the two upper floors. Small gardens are used similarly to separate the interior and exterior.

There are large voids: front and back gardens spanning all three floors, separating the streets and the house; a central skylight, across the two upper floors. Small gardens are used similarly to separate the interior and exterior.

In the bedroom, walls are replaced by a stylized version of the traditional wind screen.

In the bedroom, walls are replaced by a traditional wind screen.

The top of the atrium is filled with bamboo sticks. This enables a visual connection with the façade while serving as a sunshade.

The top of the atrium is filled with bamboo sticks, providing a visual connection with the façade while serving as a sunshade.

The worshipping area on the top floor gets natural light directly from the atrium.

The altar on the top floor gets natural light directly from the atrium.

After dusk, light from the house shines through the gaps between the bamboo trunks, making it look like a lantern.

After dusk, light from the house shines through the gaps between the bamboo, making it look like a lantern.

Photos by Quang Dam

 
 
go to top