VnExpress International
The most read Vietnamese newspaper
Contact us |
Follow us on            instagram

House tour: a stacking block-inspired holiday home in Ha Long Bay

By Minh Trang   December 28, 2021 | 03:00 am PT
Four best friends chipped in to buy a villa built using stacked blocks that allows occupants to enjoy views of Ha Long Bay.
The villa is situated on a 500-square-meter plot of land in the hillside of Tuan Chau Island. The owners are four close friends who bought this dream property to relax and have fun with their family during weekends and holidays.

The villa is situated on a 500-square-meter plot of land on a hillside on Tuan Chau Island. The four friends bought the property to have fun with their families during holidays.

The team from IDEE architects designed the villa as a combination of four stacked blocks on a slope heading towards the sea, which offers a 270 degrees view of the Ha Long Bay.

A team from IDEE architects designed the villa as a combination of four stacked blocks on a slope heading toward the sea which offers a 270-degree view of the world-famous bay.

Four blocks alternately create openings for ventilation, maximizing and diversifying views of the bay while meeting different usage needs of the homeowners. The base of the villa is surrounded by different vegetation, including reed grass, cactus and others to make the house blends in with the surrounding landscape.

Four blocks alternately create openings for ventilation, maximizing and diversifying views of the bay while meeting different usage needs of the homeowners.
The base of the villa is surrounded by different vegetation, including reed grass, cactus and others to make the house blends.

The villa has glass doors at both ends, making commuting an enjoyable journey for occupants.

The villa has glass doors at both ends, making commuting an enjoyable journey for occupants.

On the side of the staircase block is a solid wall, both to support the house and create balance visual to the property. The homeowners also plan to use this wall as an outdoor projection screen at night.

On the side of the staircase block is a solid wall, both to support the house and create balance visual to the property.
The homeowners also plan to use this wall as an outdoor projection screen at night.

The main entrance leads directly into the common living area of the building.

The main entrance leads directly into the common living area.

The courtyard with the infinity pool is raised above the surrounding area so that swimmers have a direct view of the sky and sea.

A courtyard with an infinity pool is raised above the surrounding area so that swimmers have a direct view of the sky and sea.

The common space block includes the living room, the kitchen and the dining room.

The common space block includes a living room, kitchen and dining room.

The indoor and outdoor spaces blend together harmoniously thanks to the large glass door system that can be opened to the fullest. The living area feels like a porch, in direct contact with the outdoors.

The indoor and outdoor spaces blend together thanks to a large glass door that opens to the fullest.
The living area feels like a porch and directly opens to the outdoors.

The master bedroom block is located by the stair and common area  blocks. From the outside, it looks like a large stone slab.The patterned wall behind blocks the sun, creating privacy, ventilation and shadow effect.

The master bedroom block is located by the stair and common area blocks. From the outside, it looks like a large stone slab.
The patterned wall behind blocks the sun and provides privacy and ventilation.

The bedroom also boasts ocean view and has interior with limestone, dark blue and earthy colors.

The bedrooms also offer ocean views and the interiors are in limestone, dark blue and earthy colors.

Thanks to the application of Japanese paint technology, the color of the building can change depending on the viewing angle and light. At night, when the lights are on, the house is even more impressive.The house was completed in 2020 after seven months of construction with a cost of more than VND10 billion (over $437,000).

Thanks to Japanese paint technology, the color of the building changes depending on the viewing angle and light.
At night, when the lights are on, the house is even more impressive.
The house was built in 2020 and took seven months and more than VND10 billion ($437,000).

Photos by Trieu Chien

 
Enjoy unlimited articles and premium content with only $1.99 Subscribe now
 
go to top